DaSK

 

DaSK - Dansk Svæveflyvehistorisk Klub

Svæveflyversange

 

Laavises Pris

Sangen om Laavise må nok siges at være Aarhus Svæveflyveklubs slagsang nr. 1.
Laavise (OY-90, senere OY-AHX) var en Grunau Baby bygget af Aarhus Svæveflyveklub på et loftslokale over det nuværende "Cafe Jorden" ved Pustervig Torv i århus Centrum under krigen og indviet i 1946. I begyndelsen var den kun godkendt til "begrænset flyvning" (dvs. ikke strækflyvning). Den var malet knaldrød, og på hver side af næsen var malet en dejlig dame i badedragt. Under navnet "Laavise" stod teksten "Der er nap i'en". Det var meget vovet dengang. Regnskaberne viste, at det kostede 5.000 arbejdstimer og 5.000 kr. at bygge "Laavise". Den blev "klunset" og repareret et utal af gange og var kendt for at være skæv. Den kunne faktisk kun kurve til den ene side, og faconen var ikke helt original foran.
I september 1946 satte Cowboy en højderekord i "Laavise" Han nåede helt op i 2.900 meter.
Sangen er formentlig skrevet af en gruppe bestående blandt andet af John Wetlesen omkring 1950.


Sunget på Vandel i 1948.
Melodi: Fuldmaanen stille sejler

 

 

 

BUMLES Spaniensfærd

Skrevet i forbindelse med Cowboys og broderen Ebbe Wermuth's deltagelse i VM i Spanien i 1952, hvor de fløj i en lånt Kranich i den åbne klasse. Med på turen var John Wetlesen og "Polar" og formentlig også Knud Wetlesen og "Blondie", som kørte derned på motorcykel.
"Bumle" var en lill, gammel rødmalet lastvogn af ubestemmelig herkomst, med graffitti lignende slogans påmalet.
"Der Adler" var en stor herskabsvogn, som Polyteknikerne begav sig afsted til samme VM i. "Bumle" og "Der Adler" mødtes i Paris på vejen derned.
Som det første danske hold nåede "Bumle" frem til Madrid,men måtte straks returnere til Pyrenæerne for at hjælpe Polyteknikerne med "Der Adler" som havde brækket en bagaksel.
Sangen er formentlig skrevet af John Wetlesen på vejen.

Melodi: Pigerne fra Spanien

 

 

 

Wikingesangen af 1960

Skrevet til Midtjydsk Flyveklub's (Herning Svæveflyveklub) vinterfest den 23. januar 1960
mel.: Du danske mand ….

 

 

 

Midtjydsk Svæveflyveklubs (Herning Svæveflyveklub) 15 års fødselsdag

 

 

 

Svæverne fra Aarhus

Sangen blev skrevet kollektivt af en gruppe Aarhus svævere bestående af blandt andet John Wetlesen og Poul Klarskov på vej til 25 års jubilæum i Polyteknisk Flyvegruppe i 1951, hvor sangen blev fremført første gang.
Trods det lidt sarkastiske udfald mod Polyteknikerne rådede der faktisk et ganske udmærket forhold mellem de to klubber.
Historien var, at Polyteknikerne havde overset Aarhus' efterladte SG 38'er på banen. I forbindelse med en spilstart blev den derefter af wiren hevet op i et halvt hundrede meters højde, hvorfra den dumpede ned og blev smadret. Den slags begivenheder tog man stort set med et grinn fra begge sider.
Her som i mange andre af Aarhus Svæveflyveklubs sange optræder de berømte "krager", der er kendetegnet ved at baske enormt meget med vingerne, uden at de af den grund er særligt gode til at flyve. Og det passede jo meget godt på de fleste kvindelige svæveflyvere, mente man! (Nogen særlig begrundelse herudover kendes ikke).

 

 

 

Gammel Havdrup sang

Modtaget fra Per Enggaard.
Per skriver, at for at kunne forstå teksten, skal man vide, at pladsen kun var 500 m lang, og med højspændingsmaster på 2 sider, med mange grøfter + 10-15 heste samt ca. 40 stk. ungkvæg.
Sangen er skrevet af en af Havdrup klubbens medlemmer, Bent Daugaard, der var politibetjent. Han bor i dag i Horsens og er omkring 80 år. Sangen er skrevet ca. i 1963-64.
Melodien er: "Fra Tyskland uddrog ..."

 

 

 

Alouette

Oprindeligt sunget af soldaterne i Fremmedlegionen under march, men ofte fremført med stor patos ved DM afslutninger af blandt andet Carsten Thomasen, Svend Aage Sørensen (janer)

 

 

 

Arnborg sangen

Melodi: Flyvervalsen

 

 

 

De hvide skyer

Melodi: Den gamle skærslibers forårssang.

 

 

 

Den gamle Svæver's sang

Melodi: Når man ser det hele sådan lidt fra oven ..
Skrevet af ”Chokolade-Kai” og ”Eli Kludestrammer” til DaSK's Lønstrup Træf 12. – 13. september 1998

 

 

 

Den vildfarne svæveflyver

Melodi: Langt fra hjemmet uden øl ….

 

 

Der synges så meget ..

Melodi: Kathinka, Kathinka ..

 

 

 

Det er Lønstrup, det er fedt ..

Melodi: Det er Hammer, Hammer fedt ..

  

Det er det samme ..

 

 

 

Fru Grethe

Sunget ved DaSK's 60 års Jubilæums Træf på Lønstrup 13. – 14. september 1997

 

 

 

Hver gang jeg ser på kvinderne ..

Melodi: Sneflokke kommer vrimlende ..
Sunget ved DaSK's 60 års Jubilæums Træf på Lønstrup 13. – 14. september 1997

 

 

 

Pigen af i dag er ej..

Melodi: I en kælder sort som kul..
Sunget ved DaSK's 60 års Jubilæums Træf på Lønstrup 13. – 14. september 1997

 

 

Svæveflyversangen

Mel.: Flyvervalsen
Forfattet til Aftenfesten ved Køge Svæveflyveklub's Flyvestævne i August 1937 Af Henning Christiansen
Sunget ved DaSK's 60 års Jubilæums Træf på Lønstrup 13. – 14. september 1997

 

 

 

Vandel Kro

Melodi: Lotte gik ..
Historien bag Vandel Kro.
Aarhus Svæveflyveklub fløj på Vandel fra 1946 til 1950 og senere fra 1954 til 1961. De ludfattige ”rødder” fra klubben (mest unge mennesker på en yderst begrænset lærlingeløn) fandt ud af, at man på Vandel Kro kunne spise billigt, til man var mæt.
Hvis man placerede sig ved et vindue, kunne man i smug lange lidt ud til de svævere, der gemte sig udenfor, så også de kunne blive mætte.
Sangen er formentlig skrevet af John Wetlesen ved et DM på Vandel i 1949, hvor der var arrangeret fællesspisning på Vandel Kro. Kvaliteten af maden har tilsyneladende afspejlet prisen. Sangen faldt ikke just i god jord hos værten.